Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği (Seri:VI, No:30)
Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları'nın (MKYO), gelişen piyasa ortamında ortaya çıkan ihtiyaçlarının karşılanması; kurumsal yönetim uygulamalarına uyum kapasitelerinin güçlendirilmesi ve portföylerinin daha profesyonel bir şekilde yönetilebilmesi ve geliştirilebilmesi amacıyla, kuruluş, halka arz, yönetim ve portföy sınırlamaları ile kamuyu aydınlatmalarına ilişkin esaslar, Kurulumuzun Seri: VI, No: 30 sayılı "Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği" (Tebliğ) ile yeniden düzenlenmiştir. Anılan Tebliğ 05/08/2011 tarih ve 28016 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu Tebliğ metni için tıklayınız.
Tebliğ ile yapılan temel değişiklikler kapsamında MKYO'ların:
- Asgari çıkarılmış sermayesi 4.360.000 TL'den 20.000.000 TL'ye yükseltilmekte olup %49 olan asgari halka açıklık oranı ise korunmaktadır.
- Tedrici olarak da kurulmasına imkan veren hükümler kaldırılmakta ve ani usuldeki kuruluş şartları ve ortakların/yöneticilerin nitelikleri diğer yatırım ortaklıkları ile paralel hale getirilmektedir.
- En az bir ortağının lider sermayedar olması zorunluluğu getirilmektedir.
- Artık imtiyazlı pay ihraç edemeyecekleri, Tebliğ'in yayım tarihinden önce imtiyazlı pay ihraç etmiş olan ortaklıkların ise hiçbir şekilde ilave imtiyaz yaratamayacakları düzenlenmektedir.
- Net dağıtılabilir karlarının en az %20'sinin birinci temettü olarak nakden dağıtılması zorunluluğu getirilmektir. Ayrıca, düzenli bir şekilde temettü dağıtımının yapılabilmesini sağlamak için finansal tablolardaki geçmiş yıl zararlarının mahsup edilmesi gerekmektedir.
- Portföylerine alabilecekleri varlık ve araçlar ile bunların değerleme esasları menkul kıymet yatırım fonları ile paralel hale getirilmektedir.
- İç kontrol ve risk yönetimi sistemleri ile ilgili detaylar belirlenmektedir.
- Karşılaştırma ölçütü belirlemeleri, ara dönem ve yıl sonunda performans sunum raporu hazırlamaları ve bağımsız denetimden geçirmeleri zorunlu tutulmaktadır.
- Portföylerinin hangi şartlarda kimler tarafından yönetilebileceğine ve muhasebe ve operasyon gibi hizmetleri başka bir kurumdan sağlayabilmesine açıklık getirilmektedir.
- Portföy yönetimi, yatırım danışmanlığı ile muhasebe, operasyon, iç kontrol ve risk yönetim sistemleri gibi hizmetleri için ödeyebilecekleri komisyon ve ücretlere üst sınır getirilmektedir.
- Sürekli bilgilendirme formu hazırlamaları zorunlu hale getirilmekte ve sürekli bilgilendirme formunun içeriği Tebliğ ile belirlenmektedir.
- Paylarını geri alabilmelerine yönelik genel bir hüküm getirilmektedir.
- Menkul kıymet yatırım ortaklığı statüsünden çıkışında uymaları gereken prosedürler belirlenmektedir.